Tanszéki kutatás 2021 tavasz / Tájékoztató beszélgetés

Időpont: 2021. január 29. péntek 18.00, TEAMS kód: wi3jzqn

A Lakóépülettervezési Tanszék tevékenységét a 2021 tavaszi félévtől három műhely határozza meg. A szociális lakhatás műhely, a fenntartható lakóhelyek műhely és a moduláris építészet műhely.
A három kutatócsoport napjaink aktuális kérdéseire keres építészeti válaszokat különböző szakterületek bevonásával. A szociális építészet, a fenntarthatóság és a modularitás fogalma jól definiálható önálló kutatási irányokat jelölnek ki, melyek régebb óta foglalkoztatják a tanszék főállású oktatóit, doktoranduszait. A Tanszéki kutatás kurzus egyik fontos célja az aktuális kutatások megismertetése a hallgatókkal, bevonásuk az egyes kutatócsoportok tevékenyésgébe.
A szakirányválasztás utáni tervezési tárgyak tematikáját szintén a műhelyek határozzák meg. A kurzus másik célja az alkotást segítő kuatatási tevékenység lehetőségének megteremtése, a tervezési folyamat támogatása előadásokkal, épületlátogatásokkal, beszélgetésekkel.
A kutatási témákat a tervezési kurzusoknak, tudományos diákköri szekcióiknak megfelelően szemeszterenként hirdetjük meg, de előfordulnak éveken átívelő kutatási projektek is. A hallgatók a meghirdetett témák bármelyikéhez csatlakoznak, de kézenfekvő a tervezési tárgyhoz leginkább illeszkedő kutatási téma választása.
 
A félév három szakaszra tagolódik. Az első szakaszban előadásokat, beszélgetéseket szervezünk az aktuális szemeszter kiadott témáival kapcsolatban. A második szakaszban a kiadott témák egyikében végzett kutatások személyes konzultációja zajlik. A félév zárásaként az elkészült tanulmányokat, kutatási eredményeket prezentálják egymásnak a hallgatók. Az órákat a tanszék Nappalijában tartjuk, eseményei mindenki számára nyitottak, nyilvánosak.
 
Várható témák:
 
KOLÓNIÁK (Szociális lakhatás műhely). A Diósgyőr - vasgyári kolónia, vagy hozzá hasonló kolóniák megismerése, születésük hátterének, történetüknek, építészeti karakterüknek a feltérképezése.
 
UNIFORMITÁS ÉS EGYEDISÉG (Moduláris építészet műhely) A moduláris építészet tipizáltságát és a személyre szabhatóság látszólagos ellentmondását mintaértékűen feloldó példák, érdekes referenciák esettanulmányként való feldolgozása.
 
TERVEZETT EGYSZERŰSÉG (Szociális lakhatás műhely és Moduláris építészet műhely) A szociális építészet egyszerű és arányos építészeti eszközeinek bemutatása az újrahasznosítás, vagy az előregyártás területéről hozott referenciaértékű épületek esettanulmányként való feldolgozásával.
 
Tárgyfelelősök: 

Sugár Péter DLA, egyetemi tanár, Nagy Márton DLA, egyetemi docens

kép: partizan architecture, Framescape: Ephemeral Furnitecture
https://prtzn.hu/framescape-ephemeral-furnitecture
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése