Félidő


Túl vagyunk a félév felén. A kurzus előadásait szerdánként fél hatkor a lakó nappaliban tartjuk, minden héten különböző szemszögből nyerünk bepillantást az ornamentika, a természeti és emberalkotta mintázatok világába.

Az első alkalmon Sugár Péter tartott átfogó, főként építészeti előadást. Az ornamentikus szerkesztések, szerkesztőrendszerek végigkírésérték az építészet történetét, és rövid szünet után ma újra kibantakozóban az építészeti mintázatok. 

Másodjára Katona Júlia művészettörténész mesélt nekünk az ornamentika 19. század közepétől ívelő forradalmáról, Owen Jones Grammar of Ornamentjéről, az ebben az időben összegyűjtött formakincs elterjedéséről és öröklődéséről: a korabeli kőnyomatos mintakönyvek világáról, az ornamensek építészeti és iparművészeti virágzásáról, közben pedig rengeteg szép korabeli litográfiát vetített.

Harmadik előadónk Keserü Katalin művészettörténész volt, az ornamentika elméleti megközelítéseiről mesélt nekünk, a mintázatok és a nyelv kapcsolatáról, civilizációs gyökereiről, és az egész művészettörténeti jelentőségéről.

A harmadik előadás Hargittai István kémikus-kriszallográfus professzor tartotta, főszerepben a szimmetria. Mint kiderült, a szimmetria definíciója nem is olyan magától értetődő, sőt, sokkal több minden szimmetria, mint gondolnánk. A természet tele van szimmetrikus mintázatokkal, de az emberi gondolkodás is, ahogy a tudomány, és természetesen az építészet. Csodálatos tárgyakról és formákról  láttunk csodálatos képeket: lenyűgöző szépségű tigrisről, a buckminsterfullerénekről, nagy egyetemek csigalépcsőiről, a DNS kettős hélixéről.

Negyedik alkalommal ismét Sugár Péter adott elő, előadásában különböző 20. századi építészeti irányzatokon keresztül az ornamentika legkülönfélébb építészeti megnyilvánulásait tárta elénk. Pár név: Ricardo Bofill, Zwi Hecker, Piet Blom, Louis Kahn, Herman Hertzberger, Aldo von Eyck, Toyo Ito, Kenzo Tange, Frank Lloyd Wright.

Az előadások nyilvánosak, szerdánként mindenkit szeretettel várunk a nappalian!

Legközelebb, árpilis hatodikán Vannay Miklós tanár úr ad elő az ornamentika megejeléséről a kortárs építészetben.


kép: geodóm terve, 1951, Buckminster Fuller, forrása: https://www.remembermyjourney.com/Memorial/14587502

1 megjegyzés:

  1. És most 13-án, szerdán este Dargay Marcell zeneszerző lesz a vendégünk, aki zenei struktúrákról és egyebekről fog izgalmas előadást tartani! Hegyezzétek előre a fületeket! (SP)

    VálaszTörlés